Stadswerven

Op het kruispunt van de Beneden Merwede, Noord en Oude Maas ontstaat de nieuwe wijk Stadswerven. Het is een binnenstedelijk gebied met ruimte voor wonen, bedrijvigheid, cultuur en ontspanning. Wonen aan het water met de stad binnen handbereik. Stadswerven bestaat uit twee deelgebieden. Stadswerven-Noord is het schiereiland ten noorden van het Wantij. Stadswerven-Zuid is het gebied ten zuiden van het Wantij tussen Biesboschstraat, Noordendijk en Oranjelaan. In mei 2020 is gestart met de bouw van de Prins Clausbrug. De Prins Clausbrug zal de verbinding vormen tussen de punt van het schiereiland Stadswerven-Noord en de Riedijkshaven. Met deze brug voor langzaam verkeer komt de binnenstad op loopafstand.

Natuur en scheepshistorie
Genieten van rust en bijzondere natuur kun je in de achtertuin van Dordrecht, het Nationaal Park de Biesbosch. Stadswerven is via de groene Wantijzone verbonden met de Biesbosch. En op Stadswerven is deze fantastische achtertuin nog dichterbij dan je zou denken. Bij de entree van Stadswerven-Noord ligt het Wervenpark. Een getijdengebied waar de flora en fauna zich vanzelf gaat ontwikkelen.

Midden in het Wervenpark staan de resten van een scheepshelling en een oude scheepskraan. Ook de hal van de voormalige scheepswerf De Biesbosch verwijst naar de industriële historie van Stadswerven. De zuidelijke insteekhaven biedt straks ruimte aan de schepen van Leefwerf De Biesbosch en aan de pleziervaartuigen van bewoners. Dordrecht heeft straks twee gezichten Het historische waterfront met daarachter de oude stad. En een eigentijds waterfront langs Wantij en Beneden Merwede:  Stadswerven.

Theater, concerten, film en horeca
Het voormalige gebouw van het Gemeentelijk Energiebedrijf is verbouwd tot het Energiehuis, een bijzondere locatie voor podiumkunsten. Tussen het Energiehuis en het kantoor van Servicecentrum Drechtsteden is een mooi plein aangelegd, het Energieplein. Verder zijn hier bioscoop Kinepolis plus een parkeergarage te vinden. Langs het Wantij zijn trappen aangelegd, waarop je kunt genieten van het uitzicht over het water.

Wonen op Stadswerven
De eerste woningen op Stadswerven-Noord zijn gebouwd in 2015. Naast stadswoningen staan er appartementen. Aan de oever van het Wantij liggen waterwoningen. Op Stadswerven-Zuid is naast Villa Augustus in 2019 project Schaerweide voltooid met grondgebonden woningen en appartementen. In april 2020 is de Werf opgeleverd op Stadswerven-Noord, een project in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Nieuwbouw Stadswerven-Noord
Op Stadswerven-Noord is de bouw van het appartementencomplex Americana volop aan de gang. Alle woningen binnen het project Americana zijn verkocht.

Het volgende nieuwbouwproject is The Yard. Het bestaat uit aaneengesloten bouwblokken rondom om een groen binnenhof. Het project telt twee appartementengebouwen. De een biedt ruimte aan 25 appartementen. Het andere aan 9 appartementen. Ook komen er nog eens 6 stadswoningen en 4 havenwoningen. De verkoop is in april gestart. De projectontwikkelaar OCW hoopt in oktober/november 2020 met de bouw te beginnen. Meer informatie over The Yard vindt u op www.stadswerven.nl.

Na de zomer van 2020 start ook de verkoop van de woningen van de Wervenkade van Bemog Projectontwikkeling. Project Wervenkade omvat parkwoningen, kadewoningen, appartementen en penthouses. De woningen zijn een ontwerp van Van Klunder Architecten en LAP Landscape & Urban Design. Ze komen naast het toekomstige Wervenpark te liggen. Bijzonder in het ontwerp is een groen binnenhof waar rondom de woningen staan. Meer informatie over de Wervenkade vindt u op https://bemog.nl/projecten/wervenkade-dordrecht/

Nieuwbouw Stadswerven-Zuid
Op Stadswerven-Zuid is Nederlandse Bouw Unie begin 2020 gestart met de bouw van  Wantijhof.  Wantijhof biedt ruimte aan 36 koopwoningen met een woonoppervlakte tussen de ca. 80m² en 160m². Het zijn 14 verschillende soorten woningen, waardoor bijna iedere woning anders is.

Bijna alle woningen zijn verkocht. Tussen de verschillende woningen ligt een binnentuin verscholen die de bewoners samen kunnen gebruiken. Een aaneenschakeling van zonnige buitenruimten en galerijen verbindt de woningen onderling. Wantijhof is in de loop van 2021 klaar. Informatie over Wantijhof is te vinden op www.wantijhof.nl. Binnen dit project is nog een enkele woning beschikbaar.

Projectontwikkelaar Stout BV start in juni met het werk voor het project Volt. Stout bouwt het oude Regiokantoor om tot 58 huurwoningen in verschillende groottes. Op het dak komen een paar dakappartementen met uitzicht over het Wantij en de stad.

Beneden komt de Regenboogschool. De Regenboogschool is nu nog gevestigd op Noordendijk 264. Er komen ook een kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang van SDK Kinderopvang op de begane grond van Volt. Het oude personeelsrestaurant wordt omgebouwd tot zakelijke ruimte. Wilt u meer weten over de ontwikkeling van Volt? Kijk op de website www.woneninvolt.nl.