Stadswerven

Op het kruispunt van de Beneden Merwede, Noord en Oude Maas krijgt de wijk Stadswerven steeds meer vorm. Het is een binnenstedelijk gebied met ruimte voor wonen, bedrijvigheid, cultuur en ontspanning. Wonen aan het water met de stad binnen handbereik.

Stadswerven bestaat uit twee deelgebieden. Stadswerven-Noord is het schiereiland ten noorden van het Wantij. Stadswerven-Zuid is het gebied ten zuiden van het Wantij tussen Biesboschstraat, Noordendijk en Oranjelaan. De Prins Clausbrug is de verbinding tussen de punt van het schiereiland Stadswerven-Noord en de Riedijkshaven. Via deze brug wandel je zo de Voorstraat/Noord en binnenstad in.

Natuur en scheepshistorie
Midden in het Wervenpark staan de resten van een scheepshelling en een oude scheepskraan. Ook de hal van de voormalige scheepswerf De Biesbosch verwijst naar de industriële historie van Stadswerven. De zuidelijke insteekhaven biedt straks ruimte aan de schepen van Leefwerf De Biesbosch en aan de pleziervaartuigen van bewoners. Dordrecht heeft straks twee gezichten Het historische waterfront met daarachter de oude stad. En een eigentijds waterfront langs Wantij en Beneden Merwede:  Stadswerven.

Theater, concerten, film en horeca op loopafstand
Het voormalige gebouw van het Gemeentelijk Energiebedrijf is verbouwd tot het Energiehuis, een bijzondere locatie voor podiumkunsten waaronder Schouwburg Kunstmin en Poppodium Bibelot. Verder zijn hier bioscoop Kinepolis plus een parkeergarage te vinden. Langs het Wantij zijn trappen aangelegd, waarop je kunt genieten van het uitzicht over het water.

Wonen op Stadswerven
De eerste woningen op Stadswerven-Noord zijn gebouwd in 2015. Naast stadswoningen staan er appartementen. Aan de oever van het Wantij liggen waterwoningen. Op Stadswerven-Zuid is naast Villa Augustus in 2019 project Schaerweide voltooid met grondgebonden woningen en appartementen. In april 2020 is de Werf opgeleverd op Stadswerven-Noord, een project in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Project Wervenkade
De bouw van woningen van het project de Wervenkade op Stadswerven-noord is in volle gang. Het project Wervenkade omvat parkwoningen, kadewoningen, appartementen en penthouses.

De woningen komen naast het toekomstige Wervenpark te liggen. Bijzonder in het ontwerp is een groen binnenhof waar rondom de woningen staan. Naar verwachting levert Bemog de woningen vanaf augustus 2023 op.
Meer informatie over de Wervenkade vindt u op www.wervenkade.nl.

Project Het Wantij
In deelgebied A3 aan het Wantij bouwt OCW 60 woningen. Het gaat om 48 appartementen en 12 stadswoningen. Naam van het gebouw: Het Wantij. De officiële verkoop moet nog starten, maar de ontwikkelaar heeft al beelden gedeeld op www.wonenopstadswerven.nl/nl/aanbod/het-wantij/