Bereikbare woningen voor starters

Op de huidige woningmarkt is het soms lastig om een geschikte woning te kopen. Naast de financiering is er ook vaak concurrentie.

De kans dat een starter het winnende bod doet, hangt mede af van het aantal huishoudens dat een bod uitbrengt op dezelfde woning. Hoe meer bieders, hoe kleiner de koopkans. ING heeft een inschatting van de concurrentie tussen starters gemaakt. Dit hebben ze gedaan door het aantal potentiële starters dat op dezelfde woning biedt in te schatten.

Dit is gedaan op basis van statistieken van het Kadaster, CBS Statline en het online woningaanbod op Funda.nl: vanuit CBS Statline weet ING van elke stad het aantal inwoners tussen de 18 en 35 jaar. Het Kadaster rapporteerde in 2017 het aantal starters (per duizend inwoners per jaar) voor verschillende leeftijdsgroepen; in de leeftijd van 26 tot 30 jaar (de meeste jonge starters vallen in deze categorie) lag dit bijvoorbeeld op 30,5 starters per duizend personen.

Op basis van deze analyse is Dordrecht één van de meest toegankelijke steden voor startersstellen. Het gemiddelde aantal starters dat op dezelfde woning biedt lager dan gemiddeld in Nederland. Het ligt hier op 1,9 bieders, met een landelijk gemiddelde van 2,3 en waar het gemiddelde in Rotterdam op 5,3 ligt.